Mysfrukost

Idag började de att slipa golv i lägenheten under oss klockan 8 på morgonen. Som ni kanske förstått så är jag något trött på det eviga oljudet. Min dag räddades av mysfrukost hemma hos Ashwak. Vi satt bara och pratade om roliga saker. I tentaperioder så glömmer man att man är en människa med ett liv. Kanske just för att man inte har något liv. Det är jätteskönt att vi båda blev klar med vår tenta igår. Det enda vi ska göra idag är att rätta lite stavfel. 

Efter den fina förmiddagen så gick jag och hälsade på Angel och jag hjälpte henne att vårstäda lite. Efter alldeles för många cigg- och kaffepauser blev jag trött och gick hem. Jag trodde det skulle vara tyst när jag kom hem, men neeeej då. De borrade fortfarande!! Det har äntligen blivit tyst, så nu ska jag ta en power nap och sen när jag vaknar ska jag ta itu med det snabba men tråkiga rättningsarbetet av tentan. Sen ska jag skicka in den och fira med cider! Woohoo!
 
 
"Vänner är den familj vi själv väljer"
 
 

Färdig

FÄRDIG! Jag skrev precis klart min hemtenta. De blir verkligen bara jobbigare och jobbigare. Om det fortsätter såhär så undrar jag hur de kommer att se ut de kommande 4åren. 

Jag ska bara korrekturläsa och rätta lite fel och formuleringar innan jag skickar in den. Jag får tillbaka resultatet senast den 5 Juni. Då är ni alla inbjudna till en festlig liten cermoni där vi ska bränna all denna kurslitteratur på bål och dansa segerdans hela natten. Förhoppningsvis. Jag räknar med att bli godkänd, men med den här kursen så vet man ju aldrig.

Föresten så gjorde jag ett litet experiment med den här hemtentan. Jag brukar alltid pusha mina gränser för att se hur långt jag kan gå. Jag testade om detta citatet stämmer; Det kvittar hur mycket du pluggar, materialet du fått kommer inte på tentan. Vi hade närmare 1500sidor i kurslitteratur att läsa. Av de så läste jag 100sidor och sedan gav jag upp totalt eftersom det var såååå tråkigt. Tentan däremot var så bred och flummig så det kändes ändå som om jag kunde svara på frågorna med hjälp av att läsa endast det jag behövde med hjälp av registeret längst bak i böckerna. Så sammanlagt har jag kanske läst 300sidor allt som allt genom alla böckerna. Jag har aldrig någonsin pluggat så lite och ändå är denhär kursen på 7.5poäng. Om jag får G kommer jag att skratta ihjäl mig, även om jag spenderat runt 30timmar på att skriva tentan så har jag sparat jättemycket lästid. Jag lovar att berätta hur det gick, även om jag får ett U. 

Ja.. det är vad jag har gjort hela dagen. Suttit och svurit över tentan och verkligen tvingat mig själv att skriva klart den för att göra pinan så kort som möjligt! Jag önskar jag hade något att belöna mig själv med, jag har varit så duktig. Fast det känns nästan lite pinsamt att belöna sig själv för att man har varit duktig. Speciellt när det är sådana där saker som liksom är självklart att man ska göra, som att skriva en tenta. Jag tror jag ska spela lite Skyrim, jag har inte gjort det sedan i julas på grund av att skolan hållit mig så upptagen!! Det låter som en finfin belöning!

 
"Alla har så bråttom med att undervisa att ingen hinner lära sig något" 
 

Twin Peaks

För tillfället kollar jag och David på Twin Peaks. Det är en av få serier som jag har hört väldigt mycket om, men som jag inte riktigt greppat vad den handlar om. Jag har bara vetat att det är en sådan där serie som man måste se. 

För er som inte vet så mycket om serien så var Twin Peaks en TV-serie som gick i början på 90talet. En populär gymnasiestudent vid namn Laura Palmer blir mördad och den något eccentriske FBI agenten Dale Cooper anländer till byn Twin Peaks för att leda mordutredningen. Serien består av en klar röd tråd - Vem mördade Laura Palmer? Den är full med färgstarka karaktärer och det är lätt att få många favoriter. Många har sina egna dolda agendor, men hela miljön känns hemtrevlig och familjär. En otrolig feelgood känsla som blandas med det oförutsägbara och ibland riktigt nervpirrande läskiga inslag! Övernaturliga inslag i en annars väldigt verklig mijö gör att mysteriet tätnar och man sitter på helspänn eftersom det inte går att förutsäga vad som ska hända härnäst. 

"I have no idea where this will lead us.
But I have a definite feeling it will be a place
both wonderful and strange"
- Dale Cooper

Mina favoriter i serien är Dale Cooper, Audrey Horne och Pete Martell. Vilka är dina?
 
 

Tentadag

Idag har jag bara spenderat min dag tillsammans med hemtentan. Jag har även kommit fram till två skrämmande insikter...

... En gång i tiden var en hemtenta på att man skulle skriva 4-6sidor. Idag så är instruktionerna till hemtentorna 4-6sidor. Det var bättre förr!!

... När man gick på gymnasiet så tyckte man att det var jättejobbigt att skriva minst 8sidor. Nu när man går på universitet så tycker man att det är jättejobbigt att skriva max 8sidor.

 

Borra ihjäl mig

Jag är sååå trött. Jag gick och la mig alldeles för sent, eftersom de borrade så länge igår. Jag har en hemtenta att skriva och jag delade upp tiden mellan uppgifterna så att jag ska göra klart EN uppgift om dagen. Men jag blev klar så sent eftersom jag började skriva sent som sagt. Så vaknar jag av att de borrar idag igen! De har borrat sedan kl 8. Jag har så ont i magen och är jättetrött och känner mig så ledsen eftersom det aldrig är tyst här under vardagarna. 
 
Jag har legat i soffan i flera timmar och stirrat i taket och maggosat med kattungen. Hon vill bara vara nära och ha kärlek hela tiden och det är precis vad jag behöver nu! Jag blev däremot lite mindre glad över att jag hittade mina hörlurar till min iPhone - söndertuggade. GAAAH.

Appropå kärlek och Appleprodukter så var David på arbetsintervju igår hos Apple. Han har 50/50 chans att gå vidare och bli anställd på den nya Apple butiken som kommer att öppnas här i Helsingborg! IIH, jag håller tummarna! Jag bad en av mina bästa väninnor, Ashwak, som är muslim att be till Gud för min sambos skull. Jag sa att om hon gör det så ska jag be till den kristna guden. Med två gudar på min sambos sida så skulle han säkert få jobbet. Ashwak började gapskratta och förklarade för mig att det är en och samma Gud. Idag har hon redan hunnit pika mig flera gånger att "Med två gudar på vår sida så klarar vi den här tentan!"
 
 
- Med två gudar på vår sida så klarar vi den här tentan!
 
 

Hemtenta

Så var det dags igen. En mördar hemtenta. Ibland undrar jag hur man frivilligt kan utsätta sig för universitet och betala för det till på köpet! Men varje gång jag läser om något som faktiskt är intressant så är det såååå värt det! Det är bara så synd att det känns som om det är en massa "utfyllnads fakta" som inte känns det minsta relevant för utbildningen inbakad i paketet. Det gör mig lite extra deprimerad däremot när denna extra information är hela 7.5poäng. Jag har hittills aldrig läst en kurs som är över 5poäng. Som ni förstår så gillar jag inte den här kursen och jag tror jag hatar den här hemtentan.

En termin består av 30poäng och därmed består ett års studier av 60poäng. När jag ser listan på mina avklarade studier känns det ibland som om jag kan relatera till poängen som experience points i ett TV-spel. När jag tänker på det sättet så känns det som om jag snart går upp i level. Vissa kanske skulle kalla mig nördig, för det kanske jag faktiskt är. Jag tycker om att spela TV-spel och då främst RPG titlar. För tillfället spelar jag Tales of Symphonia. I det spelet kan man gå upp i level och samla på titlar. Om jag hade en titel så skulle det vara "Secret Geek". 
 

Pannkakor

Igår kom det upp lappar i trapphuset om att hantverkarna skulle borra golvbrunn och att dem då skulle föra extra mycket oväsen mellan 8-13 idag och imorgon. För att fly undan oljudet så frågade jag Ashwak, som bor i huset bredvid, om jag kunde få komma hem till henne på morgonen. Efter att ha bokat hennes soffa från klockan åtta så gick jag och la mig. Jag sov så extremt dåligt! Jag var helspänd och liksom låg och väntade på att det skulle börja att borras så att hela golvet vibrerar. Jag har varit med om att väckas på det sättet alldeles för många gånger nu! Jag vaknade och somnade om och bara väntade. Men ingenting hände. Tillslut vaknade jag vid 10 då Ashwak ringde mig och bad att få komma till mig istället. För då har de börjat att borra i hennes hus istället! Det var helt tyst i mitt hus för en gångs skull!
Så hon kom hit och bjöd mig på pannkaksfrukost medan jag diskade. Det var jättemysigt att bara stå och prata en massa. Plötsligt började dem att borra här också. Vi stod och skrek mot varandra för att ens höra något. Det kändes lite bittert att det inte finns någonstans att ta vägen.
 
"Du vill fly till mig! Men jag flyr till dig! Men vart ska vi ta vägen nu?!"
 
Annars var min dag väldigt vacker, för jag hade ju jättefint sällskap. Vi gick och hämtade ut en bok på biblioteket och sedan sa vi hejdå. Strax efter det ringde min bror Donnie och jag har suttit och pratat med honom i flera timmar. Vi pratar jämt i flera timmar. Det känns så uppfriskande och han ger mig den peppen som jag behöver när jag tycker vissa saker känns lite extra tunga. 
David kom precis hem från att ha arbetat med sin dokumentär hela dagen. Han står nu och lagar ugnsbakad potatis och jag är så glad för idag, trots regnrusk och oljud. Jag förbereder mig mentalt inför imorgons hemtenta i Utbildningsvetenskaplig Kärna. Jag ber för att jag kan få skriva tentan i lugn och ro, annars kommer det här aldrig att gå!
 

Kartong

Katterna fick en kartong idag. Katter och kartonger har ett speciellt förhållande till varandra. Vem behöver dyra leksaker när man kan fixa fram något så enkelt och billigt som en kartong? Mycket uppskattat. Mycket underskattat.
 
Cat
 
Cat-in-box
För att se fler bilder besök Cat GIF page
 

Renovering

Det är så extremt jobbigt att bo i den här lägenheten för tillfället! Det senaste halvåret (eller iallafall sedan November) så har vår hyresvärd Rikshem hållit på och helrenovera alla lägenheter allt eftersom folk flyttar till andra ställen. Det är som sagt ingen lätt renovering som är över på en vecka. De tar bort allt kakel, de river väggar och borrar nya golvbrunnar. Ja men det är väl superbra att de fräschar upp de här gamla lägenheterna! Men jag önskar verkligen att de kunde tänka på oss stackare som faktiskt bor här! Det är ett sådant liv i veckorna, speciellt när de borrar i betong, river väggar och slipar golv. Ljudnivån är så hög att man kan stå rätt upp och ner och skrika utan att höra sin egen röst! Katterna är livrädda och jag kan inte leva normalt de dagar jag är hemma från skolan pga hemarbete. 

Vi började med att ta kontakt med Rikshem. Men den otrevliga kvinnan i andra änden av telefonen brydde sig inte alls och hennes svar var i princip att vi borde flytta någon annanstans om vi inte trivs. Vi har nu anmält vår hyresvärd till Arbetsmiljöverket och andra boende har skickat insändare till tidningen. Rikshem lovade då oss att oljudet bara skulle vara mellan kl 8-13 Måndag och Tisdag och 11-16 Onsdag och Torsdag. Fredagar skulle vara bullerfria. De höll detta löftet i ca 2veckor. Idag har de borrat i betongen mellan 8-16, men en timmes paus för lunch. 
 
Vad har man egentligen som hyresgäst för rättigheter? Det är inte bara en lägenhet det handlar om! Det finns många drabbade här i området eftersom dessa renoveringar pågår överallt. Vår lägenhet kanske har extra otur som lyckas få folk som flyttar ut både över, under och bredvid - så att arbetet håller på överallt utan paus. Men vart vänder man sig när inte ens Arbetsmiljöverket verkar kunna ingripa.
 

Foton

Eftersom jag har fått frågor om bilderna jag postat här i bloggen så tänke jag passa på att säga att det är jag som har tagit alla foton om jag inte säger något annat. Det kan hända att jag lånar andras bilder i framtiden, men då kommer det att stå vem det är som har fotograferat bilden. Det är även jag som har gjort allt annat som dyker upp här; grafik, foton, text osv.
 
Var snäll och respektera att jag inte vill att mina bilder lämnar min blogg. Ta gärna kontakt med mig genom kommentarfältet om du vill nå mig eller låna någon bild. Ett mail om att du har skrivit kommer att skickas till min mailadress. Om du vill hålla det mer privat så be mig att kontakta dig på din mail, då jag inte vill ge ut min mailadress för tillfället.
 
Tack på förhand!

Tjejlunch

Idag var jag på tjejlunch tillsammans med Melissa, Johanna, Ashwak, Evelina och Vloretta Vi hade grymt kul och åt jättemycket god mat och gräddbullar. Fast mest har jag nog saknat att bara ha tid för varandra och sitta och snacka en massa om allt möjligt. Skolan, livet, vädret, mat, skor, bröllop. Riktigt tjejsnack! Jag har saknat det så extremt mycket! Jag vill tacka bästaste Melissa för att hon höll i lunchen och gjorde min dag till en toppendag!! Hoppas helgen fortsätter att vara lika positiv!!
 

Rollspel

Jag och mina vänner Mattias, Linus och Emelie har från och till i flera år skrivit på ett skriftligt rollspel tillsammans. Jag satt och kollade igenom gamla kapitel från 2003. Det är nu 10år sedan vi började att skriva där. Jag hittade en massa gamla bilder som jag ritat på mina karaktärer som jag styr i historien. Det var jättekul att nostalgitrippa lite! Jag blev så inspirerad så jag gjorde en snabbskiss på en av mina favoriter! 
Jag önskar verkligen att jag hade mer tid till att få vara kreativ. Det skulle vara så befriande att slippa känna sig pressad från olika håll. Jag har inte ritat på flera månader och jag har ingen energi att försöka mig på något jätteprojekt. Och ändå så är det ett jätteprojekt som jag är mest sugen att ge mig på!
 

The Sims 3

Idag är en riktig soffmysdag! Det är inga föreläsningar och det spöregnar utomhus. Jag är så glad över att jag tog vara på solen de här senaste två dagarna. Igår var jag ute på en riktig långpromenad i solen och när jag kom hem hade min älskling köpt och installerat The Sims 3 på min Macbook Pro! Efter det så kan ni ju lista ut själva vad som hände. Det blev inte ens något Twin Peaks serietittande, som annars är en viktig kvällstradition. Nej, jag satt med The Sims 3 hela kvällen och långt in på natten. Jag fick tillochmed David att bli så nyfiken på spelet så han installerade det på sin dator också. Annars är han mer av en logik-simulatorspelare, där hans favoritspel är spel som Sim City 2000 och Sim City 5.
 
 
Här är en gammal bild på Arya. Men jag tycker den här speglar väldigt bra vad det är för dag idag. Lite grå, dyster, sömnig dag. Det känns som om idag är en Söndag dessutom.

Vår

Idag var den första riktiga vårdagen! Blommorna har börjat slå ut och jag gav mig ut på äventyr. Jag såg rådjur, harar, harungar, fasaner, ödlor och en groda. Tyvärr kunde jag inte fotografera något idag eftersom jag såklart glömde att tömma telefonen på bilder, så det fanns inte plats för nya foton. Mitt äventyr inkluderade en jättejobbig tåg- och bussresa däremot. Det var kvavt, varmt och jättemycket folk. Jag hatar att sitta på tåg och bussar när det är riktigt varmt ute! Men annars hade jag en underbart fin dag med en av mina bästa vänner Angel och hennes dotter! Jag hoppas ni njöt lika mycket av dagen som jag gjorde!
 

Tentor

Runt Påsk så hade jag det otroligt stressigt med tentor. Jag lovar att tentor på universitet innebär att ALLT annat kommer i andra hand! Sambo, vänner, disken, hushållet - livet!!
Jag hade inget liv! Jag satt bara och skrev hemtentor i Ämnesdidaktik och  Grammatik - språklig analys. Jag har varit så himla nervös inför att få tillbaka resultatet på dessa två tentor... Jag fick resultatet idag. Det blev två stycken VG! (För er som inte har studerat på universitet så är Väl Godkänd det bästa resultatet man kan få!) Det kändes så befriande! I och med det här resultatet så hoppas jag att det betyder att mitt CSN är säkrat i ett år till, från och med i höst. Det känns också som den där extra peppen man behöver ibland för att orka fortsätta att plugga. När allt är riktigt svårt och det blir sådär extra tungt. Det känns så skönt att då få en bekräftelse på att de timmar man lagt ned på en uppgift inte är helt bortkastade och att man visst förstår mer än vad man kanske tror. 
Nu har jag tid att drömma mig bort en stund. Nästa hemtenta-period börjar den 25 April. Efter det lär ni inte se mig förän efter Valborg. Men den 25 April är fortfarande i framtiden. Jag får oroa mig över framtiden när den blir till nuet. Just nu ska jag bara njuta!

Glöm inte att idag är sista dagen att ansöka till universitet- och högskoleutbildningar!
 
 
Vad pluggar du till?

Mistlur

Idag vaknade jag till färjornas mistlurar på havet. Ordet mistlur kommer från engelskans mist som betyder dimma. Det är en anordning som avger en ljudsignal från fartyg när det är dimmigt ute till sjöss. Enda sedan jag flyttade till Helsingborg så har jag tyckt att det varit sådär extra mysigt att vakna till det ljudet! Det känns lite exotiskt, eftersom jag växte upp i en liten by på landet med berg och skog. En annan sak som jag tycker är sådär extra mysigt att vakna till är när Zoegas kaffefabrik har rostat kaffebönor. Lukten når fram till lägenheten och det luktar sådär riktigt gott av kaffe! 
Det händer inte mycket idag. Jag ska ta det lugnt tillsammans med min sambo David och katterna. Det blir troligen lite Twin Peaks avsnitt senare ikväll. En väldigt lugn och händelselös dag. Det har varit väldigt fullt ös här den senaste tiden, så en lugn dag behövs verkligen!
 
 
 
 

Aprilväder

Jag längtar verkligen till våren just nu. Vem gör inte det? Allt man hör runtomkring är folk som diskuterar vädret och värmen eller kylan. Den senaste tiden har vädret varit så konstigt. Typiskt Aprilväder kanske vissa kan tänka. Men jag är riktigt trött på att inte veta vilka skor eller vilken jacka jag ska välja på morgonen! För någon dag sedan var det 28grader i solen (fast det var ju självklart mycket kallare än så i luften), men idag var det bara några få plusgrader. Enligt min väder-app ska det bli 17grader varmt på Måndag! Vågar man lita på det? Typiskt Aprilväder... man vet inte om det kommer att snöa, regna eller om det är sol.
En positiv sak med Skåne är ändå att våren kommer mycket snabbare än i mina hemtrakter lite mer norrut i Sverige. Där kan det snöa i Maj. Jag kan iallafall vara glad över att allt kommer att börja bli grönt väldigt snart!! Bara någon vecka till... Sedan blir Helsingborg det Helsingborg som jag älskar mest av allt!
Mitt sommar-Helsingborg!

 
 

Mio och Arya

 Mio Arya

Mio är en 4 årig kattpojke som från början var en hittekatt som min roomie plockade in från en gubbes förråd. Han var från början helt vild och det gick inte att närma sig utan fräs, bit och rivs. För att göra en lång historia kort så gav min kompis upp, men jag vägrade. Har man tagit sig an ett djur får man stå för det valet också. När jag flyttade ut tog jag med mig den "galna katten" och jag arbetade hårt i 2år tills han äntligen var riktigt tam! De senaste 2åren har han blivit en stabil och trygg kisse som gärna sover i sängen och älskar att gosa!

Arya är en liten huskattflicka som hittades övergiven, tillsammans med sina två bröder, i en lada. Underbara personer tog hand om henne och jag fick henne i mitten av December 2012 efter att hon blivit 12veckor gammal. Idag är hon runt halvåret. Hon far genom lägenheten som en liten blixt, klättrar högst upp i det tak-höga katträdet och kastar sig som en kamikaze-kisse från toppen utan att ens blinka! Hon kallas även för Arya "Storhetsvansinnet" eftersom hon vägrar att inse hur liten hon egentligen är!

 
Har ni några husdjur? 

Regnig Fredag

Den här dagen känns rätt så dyster med allt regn. Sådär helt och hållet dyster. Jag är inte dyster, men feber och en hel hög med böcker på sammanlagt 800sidor eller så väntar på mig. Vi ska snart skriva en samhällsrapport i skolan. Jag vet inte vad den ska handla om än, vilket gör böckerna ännu tyngre. Man vet ju liksom inte vart man ens ska börja att läsa! Hur tuggar man sig igenom ett sådant berg av text? Ibland undrar jag om jag hade velat gått en fristående universitetskurs som bara handlade om hur man bearbetar kopiösa mängder text. 
Men det ska nog gå bra det också! 
 
Här brukar jag sitta och plugga när jag har svårt att koncentrera mig hemma. Men just nu känns det som om jag inte vill se en enda bok till i hela mitt liv. Jag som egentligen älskar böcker!

Natti natti!

Idag har varit en lång dag. Jag har feber men har ändå hunnit med en föreläsning, sprungit på ICA Maxi och fixat layouten på bloggen. Så det var ändå en rätt så produktiv dag! Nu börjar det bli dags att sova däremot!
 Mio Arya
Mio Arya

Välkomna!

Vad roligt att du har hittat hit! 

Jag är 24år och kommer ifrån Gästrikland från början. Idag bor jag däremot nere i Skåne tillsammans med min sambo David och två huskatter, Mio och Arya. Jag bor i Helsingborg, där jag även studerar på Lunds Universitet: Helsingborgs Campus. Jag har snart klarat av ett av fem år på Ämneslärarutbildningen, ingång Engelska för gymnasieskolan. Till hösten kommer jag att läsa Svenska som andraspråk.
På min fritid (den obefintliga lilla tid mellan sova-äta-plugga) så tycker jag om att fotografera, rita, pärla pärlplattetavlor, umgås med vänner, spela TV-spel och läsa. 

Jag kommer att försöka fylla den här bloggen med vardagsglimtar, med en blandning av mitt liv som student, crazy cat lady och även spontana kreativa verk! Det kan även dyka upp någon film-, TV-spel eller bokrecension. Eventuellt något gott gammalt eller nytt recept som jag provat också. Kanske till och med någon mer eller mindre vetenskaplig artikel som jag finner extra intressant, eller något jag skrivit själv.

 

Det här är min plugg och pysselhörna. Vart brukar ni plugga eller pyssla?