Artikel - Ett flippat sätt att undervisa

Jag har skrivit en artikel som handlar om fenomenet Flipped Classroom. Det går att läsa min artikel Ett flippat sätt att undervisa här

För er som precis har hittat till min sida så finns ett fördjupningsarbete som behandlar alfabetisering av ungdomar, alltså hur man lär ut läs- och skrivkunskaper,  i inlägget nedanför detta. 
 
För er som vill höra mig tala om "Har alla samma möjlighet till godkänt betyg i alla ämnen?" är välkomna till Malmö Högskola den 26 februari kl 08-17. Det är en konferens som kommer att behandla Globala utmaningar i en ämneskontext där jag och mina lärarstudentkolleger kommer att stå för fortbildningen. Det kommer att vara affischerat så att ni kommer rätt.

Fördjupningsarbete.

Jag och Ashwak har äntligen skrivit klar vårat fördjupningsarbete. Den handlar om hur man kan skapa en lyckad alfabetiseringsundervisning för ungdomar mellan 14-19år. Alltså hur man lär ut läs- och skrivkunskap till ungdomar som aldrig lärt sig läsa eller skriva.

 

Framgångsfaktorer för alfabetiseringsundervisning i svenska

 

Abstrakt

För att integrera unga analfabeter i det svenska samhället så bör alfabetiseringsundervisningen främja analfabeters språkutveckling. I dagsläget finns det däremot få rön om hur man ska bedriva denna form av undervisning. Därför behövs det mer forskning för att utveckla vad som är framgångsfaktorer i alfabetiseringsundervisningen. Syftet med denna studie är att undersöka vad som skapar en välfungerande undervisningssituation. Metoden som användes var kvalitativa semi- strukturerade intervjuer med två lärare med mångårig erfarenhet av alfabetisering. Materialet har därefter sorterats, kategoriserats och sedan analyserats med hjälp av litteratur som behandlar alfabetisering. Resultatet visade att lärarna upplevde att alfabetiseringsundervisningen blev framgångsrik genom att skapa en god lärandemiljö med praktiska och konkreta arbetsuppgifter, mindre grupper med enbart analfabeter och goda relationer mellan lärare och elever samt resurser i form av ett hemklassrum, modersmålslärare och studiehandledare. Detta skapade en trygghet som främjade förvärvandet av läs- och skrivkunskaper. Däremot så kan det hända att många skolor saknar de resurser som främjar alfabetiseringsundervisningen.

 

Nyckelord: analfabet, alfabetisering, analfabetism, framgångsfaktorer, sociokulturell teori. 

 

Ni kan läsa hela uppsatsen här.